Vesti

Izložba Danila Vuksanovića "Gornja zemlja (s)likovna obnova" u Muzeju budimske eparhije u Sentandreji

Na Vidovdan, 28. juna 2015. godine zakazano je otvaranje izložbe slika "Gornja zemlja (s)likovna obnova" Danila Vuksanovića u Sentandreji (Mađarska), u reprezentativnom izlagačkom prostoru Muzeja budimske eparhije.

Izložba Danila Vuksanovića "Gornja zemlja (s)likovna obnova" u Muzeju budimske eparhije obuhvata radove nastale u kombinovanoj tehnici u poslednjih godinu dana, a koji svojom tematikom na raznolike likovne načine tretiraju motive i teme vezane za istoriju srpskog kulturnog nasleđa u Mađarskoj. Prvi segment izložbe sastoji se od slika rađenih u kombinovanoj tehnici na kojima su predstavljene kompozicije ćiriličnih slova inspirisanih rukopisnim knjigama Gavrila Stefanovića Venclovića. Na ovim slikama nalaze se uvećani detalji kao i različiti simboli koji se mogu pronaći na stranicama rukopisnih knjiga.

Drugi segment izložbe obuhvata portret patrijarha Arsenija III Čarnojevića koji je predvodio veliku seobu Srba na prostor današnje Mađarske, portret Gavrila Stefanovića Venclovića, svestranog sveštenika, besednika i iluminatora, zatim simbole sentandrejskih trgovaca, epitafe plemićkih porodica, i zvonik Blagoveštenske crkve u centru Sentandreje.

Radovi na papiru u tehnici kolaža kao i trake velikih formata u digitalnoj tehnici na kojima su invertovani crteži u formi stegova, osmišljeni su tako da prate pomenute motive u izložbenom prostoru. Takođe, biće izložene i kopije zapisa sa ikona izvedenih na lazuriranim posrebrenim pločama.

U sklopu izložbe biće realizovan i umetnički film koji za oslonac ima odabrani odlomak iz romana „Dnevnik o Čarnojeviću“, poznatog srpskog pisca Miloša Crnjanskog. Autor filma je Miroslav Jović.