Moji tekstovi o drugim umetnicima i njihovim delima

Gipkost mrežastih linija

Miraš Vuksanović je odlučio da nam prikaže šta je uradio u proteklih nekoliko godina. Produkt njegovog oklevanja govori darovitim likovnim kolopletom.  Linije se izvijaju na crtežima minijaturnog karaktera. Sadržajnost je jednostavna, gotovo dečija. Znamo koliko je to teško dostižno. Jedan za drugim, svaki od crteža može biti deo umetnikovog mozaika pretpostavljene minimalističke ideje, pre svega. Gipkost mrežastih linija i analitičnost kvadrat–polja u mnoštvu iznova potvrđuju umetnost kao opravdanu igru.

Fokusirani u domenu univerzalnog, crteži Miraša Vuksanovića odišu prijatnom lakoćom. Ponegde aplicirani različiti papiri i materijali odvajaju čisto materijalno od irealnog. Prikaz je rasterećen od opisnih odlika. Primetna je takođe i mogućnost rotacije ovih radova koja im daje crtež ili dva više, a linije se izobražavaju i puštaju posmatraču mašti na (za) volju.

Paučinastim taktovima u zadatom formatu Miraš Vuksanović se nesvesno poigrava i sa moćima asocijativnog. To čini umereno, u stilu blagog nagoveštaja.

Naizgled lako stvoreni, ovi spontani likovni zapisi profinjenog linearnog toka vode u razne avanture.

Prepustite im se. Putujući Miraševom linijom.